Transitievergoeding in de vrije ruimte? Ja, dat kan!

Een transitievergoeding die u als werkgever aan een vertrekkende werknemer betaalt, is in principe belast. Maar soms blijft dit loon toch onbelast voor de werknemer én uw onderneming. Dit kan namelijk als u dit loon onderbrengt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Normaal gesproken mag dit niet omdat de transitievergoeding loon uit vroegere dienstbetrekking is en de werkkostenregeling alleen bedoeld is voor loon uit tegenwoordige dienstbetrekking.

Toch keurt de Belastingdienst het aanwijzen van de transitievergoeding als eindheffingsloon goed als u die tegelijk uitbetaalt met de eindafrekening van een werknemer. In de eindafrekening zit dan bijvoorbeeld de afkoop van de niet-opgenomen vakantiedagen en opgebouwde vakantiebijslag. De ontslagen werknemer ontvangt dan naast de vergoeding ook loon waarop de arbeidskorting van toepassing is.

Er zit wel één addertje onder het gras: om de transitievergoeding in de vrije ruimte onder te mogen brengen, moet de vergoeding aan de gebruikelijkheidstoets voldoen. Dat betekent dat het gebruikelijk moet zijn dat de werknemer een dergelijke vergoeding belastingvrij krijgt. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u bij overschrijding van de vrije ruimte 80% eindheffing moet betalen over het meerdere.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top